Közösségi fejlesztés Csengersimán a református egyház, és helyi civilszervezet együttműködésével.

A Nagygécért Közhasznú Egyesület 2009 július 01-én kezdte meg jogerős működését.

Az egykori 800 lelkes községet akarata ellenére telepítették ki az 1970-es árvizet követően. Ezzel százakat sodortak hátrányos helyzetbe, közösségeket szüntettek meg. Országosan is jelentős műemléket, kulturális örökséget sodortak kilátástalan helyzetbe. Az egyesület lehetőséget adott 40 év után a kitelepített embereknek a generációs találkozásra, az emlék napok szervezésével. Templomukban Istentisztelet tartására, temetőikben, minden felekezet számára a sírok látogatására. A hetven év feletti idős emberekkel több órás beszélgetések rögzítését végzi, mely nélkülözhetetlen a kutatás, helytörténet, néprajz, történelem, kultúra szempontjából. Egyesületünk elérte, hogy Nagygéc református templomát a Megmaradás Templomaként újjáépítsék. A lakosság bevonásával Árvízi Emlékművet épített. Az egykori faluközpontot folyamatosan parkká alakítja.

A projektben céljaink között szerepel: az idős emberek közötti kapcsolatok erősítése, egymással és a többi generációval.

Közösségek létrehozása, kulturális, sport, egyházi programok,alkotó táborok megvalósítása útján. Ezek a rendezvények mivel az egész térség hátrányos helyzetű, Segítséget nyújtanak. Időseknek, fiataloknak, hátrányos helyzetűeknek a társadalomba való beilleszkedéséhez.

Tervezett programok

Nagygéci Hagyományőrző Emléknap: az idős emberek közötti kapcsolatok erősítése, egymással és a többi generációval. A beszélgetések során az általuk őrzött értékeket rögzítsük, megőrizzük a következő generációnak tovább adjuk. Közben az idős korosztályban is tudatosodik, hogy ők a társadalom fontos tagjai. A fiatal generáció tudást tapasztalatot szerezhet, valamint tehetségét a programok során megmutathatja.

Kulturális, sport, egyházi programok. Ezek a rendezvények mivel az egész térség hátrányos helyzetű, segítséget nyújtanak. Időseknek, fiataloknak, hátrányos helyzetűeknek a társadalomba való beilleszkedéséhez.

Alkotó táborok: Tehetséges viszont esetenként hátrányos helyzetű fiataloknak lehetőséget adni felismerjék a bennük rejlő értékeket tehetséget. Ezzel segíteni őket a pályaválasztásban, és milyen közösségek felé orientálódjanak. ezáltal felzárkózzanak a társadalom előnyösebb helyzetben levő rétegeihez.Kedvezményezett neve: Csengersimai Református Egyházközség.
Projekt címe: Közösségi fejlesztés Csengersimán a református egyház, és helyi civilszervezet együttműködésével.
Projekt azonosító: EFOP-1.3.7-17-2017-00303
Projekt célja: Operatív program keretében,a társadalmi kohézió erősítése az egyházak,és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével felhívásra támogatási kérelmet nyújtsanak be,és a támogatási kérelem támogatása esetén az abban foglalt célt közös együttműködéssel meg megvalósítsák.

Konzorcium tagjai:

Csengersimai Református Egyházközség
4743 Csengersima,fő út 22.

Nagygécért Közhasznú Egyesület
4743 Csengersima debreceni út 2.

A Projekt megvalósításának kezdő időpontja: 2018. 01. 01.
A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2020. 01. 01.
A projekt összköltsége: 40 678 027 Ft

Az egyes Tagok által a Projekt keretében elszámolható költség összege, és az arra jutó támogatás.
Csengersimai Református Egyházközség:
Elszámolható költség: 37 678 027 Ft
Támogatási összeg: 37 678 027 Ft
Százalékos arány két tizedes jegyig: 92,62%

Nagygécért Közhasznú Egyesület:
Elszámolható költség: 3 000 000 Ft
Támogatási Összeg: 3 000 000 Ft
Százalékos arány két tizedes jegyig: 7,34%